PEHTRAN – ZDRAVILNA DIŠAVNICA

Moj lanski pehtran je v cvetličnem loncu na prostem prezimil in se na pomlad krepostno prebudil, široki in košati listi pa že tako mladi ponujajo svoj značilni vonj in okus. Seveda je tako čil in zdrav prav zato, ker ga je čuval in bodril Zeleni Angel (www.bga.si), ki preizkušeno deluje! Kako ta zdravilna dišavnica deluje na nas pa v nadaljevanju …
Pehtran (Artemisia dracunculus) je začimbna in zdravilna rastlina, ki ga gojijo na vrtovih kot dišavnico. Zraste do pol drugega metra visoko, zeleno steblo je razvejeno in proti dnu olesenelo, na njem so razraščeni nedeljeni suličasti listi. Listi z mladimi poganjki imajo močan aromatičen in prijeten vonj ter oster, rahlo sladkoben okus. Posušeno zelišče vsebuje eterična olja, čreslovino in grenčico. V prehrambene namene se uživa svež ali posušen; za sušenje ga poberejo pred cvetenjem. Zlasti cenjen je v Franciji in sredozemskih deželah.
Domovina pehtrana je Daljni Vzhod, iz srednjeazijskih step in južne Sibirije so ga najprej zanesli na Kitajsko, od koder izvirajo najstarejši znani zapisi o pehtranu iz 2. tisočletja pr. n. št. Poznali so ga Rimljani, ki so z njim zdravili kačje pike, na Bližnjem Vzhodu pa ga uporabljajo od 12. stoletja. V antičnih časih so verjeli, da šopek pehtrana skrit v obleki varuje pred kačjim pikom. V srednjeveški Evropi je veljal za ‘zmajevo zelišče’, saj so z njim so zdravili ugrize kač in drugih plazilcev. V Angliji so si romarji s pehtranom lajšali težave z utrujenimi nogami tako, da so si ga dajali v čevlje. V ljudskem zdravilstvu na Slovenskem velja, da krepi želodec, pospešuje izločanje žolča, sprošča mišične krče, ugodno deluje proti črevesnim glistam, pospešuje prebavo, blaži revmatične bolečine, odvaja vodo in odpravlja utrujenost. Pehtranov čaj so pili pri neješčnosti in za lajšanje prebave, pehtranove korenine pa so nekoč uporabljali proti zobobolu. V domači kuhinji se pehtran prilega k solatam, perutnini, pečenkam, ovčetini, teletini in divjačini. Uporabljajo ga za izboljšanje okusa pikantnih omak in juh in pri vlaganju kumaric. Priljubljena sta pehtranov kis in gorčica, v slovenski kuhinji poznana pa je pehtranova potica ‘pehtranka’. Pehtran je ena od sestavin klasične francoske mešanice začimb ‘fines herbes’, ki jo uporabljajo zlasti v ribjih, jajčnih in mesnih jedeh, pa tudi za zelenjavne prikuhe in sveže solate. Sveže nasekljani listi se dodajajo tudi zeliščnemu maslu, štrukljem, palačinkam in drugim sladicam. Pehtranovo eterično olje uporablja kemična industrija pri izdelavi parfumov, sodobna medicina pa je potrdila njegovo antiseptično učinkovanje. Užiten, zdravilen, vsestranski – brez njega enostavno ne gre!

Please follow and like us:
Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me